Általában az esküvők egyik sarkalatos pontja, hogy ha már ez életetek Nagy Napja, akkor érdemes lehet megörökíteni.

Természetesen minden Menyasszony meseszép esküvőről álmodik, így valószínűleg azt is szeretné, hogy a fényképeken is látszódjon, mennyire szép volt minden.  Ennek elérésében szeretnék Nektek egy kicsit segíteni ezzel a bloggal. Pontosabban szeretném felhívni a figyelmeteket néhány részletre, amik segíthetnek abban, hogy a Nagy Napotokról végül olyan képek születhessenek, amiket évek múlva is még boldogan lapoztok fel.

Mikor érdemes elkezdeni fotóst keresni ?

Ha már megvan a kitűzött dátumotok, akkor azelőtt legalább 1 évvel már érdemes fotós után nézni, ugyanis a népszerű fényképészek naptára nagyon hamar betelik. Különösen ha augusztusra, szeptemberre tervezitek az esküvőt. Általában ez a 2 hónap a legnépszerűbb.

Hogyan válassz fotóst ?

Ha láttál a Google-ön és Facebook-on 5-10 fotóst, akinek tetszik a munkája, akkor érdemes egy korábbi TELJES esküvői anyagot is bekérni tőlük. Általában a fotósok nem rakják ki az oldalukra az összes képet, ami egy esküvőn készült, hanem csak 1-2 legjobb képet. Ezeket is leginkább a kreatív fotózásról vagy jegyes fotózásról, hiszen ott készülnek a legszebb képek. Amit mondani szeretnék ezzel, az az, hogy előfordulhat, hogy valaki mondjuk szuper kreatívokat csinál, ugyanakkor nem képes lagziban gyenge fényviszonyok között egy rendes képet kattintani…vagy mondjuk a templomi fényképei már gyengébbek, stb…
Szóval jobb egy teljes anyagot átnézni és akkor tudhatod, hogy az adott fotós konstans jó minőséget produkál-e vagy csak volt egy-két mázlis lövése.

eskuvo-fotozasrol-paroknak-02
eskuvo-fotozasrol-paroknak-03


Ülj le a fotóssal !

Egyrészt érdemes mindent részletet átbeszélni vele. Mikor, mi után mi következik az esküvőn, sőt ha van meglepetésetek a párotok számára, akkor erről is érdemes a fotóst tájékoztatni, hiszen akkor tud jó képeket csinálni, ha tudja, hogy mikor mit kell fotóznia és ezzel együtt mikor mire kell készülnie.
Másrészt egy beszélgetés során kiderül, hogy mennyire szimpatikus az adott fotós, ami fontos lehet abból a szempontból, hogy mégiscsak ott lesz veletek végig a Nagy Napotokon, sokszor a legmeghittebb pillanatokban is.

eskuvo-fotozasrol-paroknak-04
eskuvo-fotozasrol-paroknak-05

Mindig köss szerződést !

A szerződés rögzíti a választott fotósotokkal kialkudott feltételeket. Tartalmazhatja az átadott képek mennyiségét, a rendelkezésre állási időt és egyéb sarkalatos dolgokat. Ha nincs szerződésed, akkor semmit sem tudsz számon kérni a fotósodon és nincs biztosítva például az sem, hogy időben átadja a fényképeket (vagy rosszabb esetben az, hogy egyáltalán átadja a fényképeket).
Azok a fotósok, akik valóban régóta a szakmában vannak és valóban nagy tapasztalattal bírnak, azok mindig írnak szerződést és a végösszegről számlát is adnak, hiszen nem éri meg nekik a hírnevüket vagy a kereseti lehetőségüket kockáztatni.

A kreatív fotózás időpontja

A legszebb napszak, amikor a legjobb képek készülhetnek Rólatok, az egyértelműen naplemente vagy napkelte körül van. Ha lehet, akkor érdemes ide időzíteni a fotózást. Ezt persze sokszor az esküvő napján nem lehet megoldani. Éppen ezért érdemes a kreatív fotózást nem az esküvő napjára tenni. És azt illetően pedig, hogy akkor esküvő előtt vagy után legyen-e a kreatív fotózás… nos véleményem szerint leginkább előtte. Utána már fáradtabbak lesztek, túl lesztek a Nagy Napon, és ez látszani fog a képeken is.

A kreatív fotózás helyszíne

Minden településnek megvannak a maga „turista-látványosságai”, azonban sokszor ezeket a helyeket célszerű elkerülni, mivel a közismerten szép helyeken általában nagyon sok ember van. Ez pedig nem túl jó, hiszen egyrészt senki sem akar az esküvői fotóján turistákat látni, másrészt nem egyszerű úgy fényképezni, hogy minden harmadik másodpercben valaki belemászik a képbe. Érdemesebb lehet inkább helyileg kevésbé ismert, rejtett szépségeket keresni, vagy egyszerűen csak egy olyan helyet ahol szép a háttér.

eskuvo-fotozasrol-paroknak-06
eskuvo-fotozasrol-paroknak-07

Még egy tipp a kreatív fotózáshoz…

Ez ugyan valamennyire nézőpont kérdése, de részemről azt szoktam javasolni a pároknak, hogy próbálják kerülni az „ál-kreatív” kiegészítők használatát. Pl. LOVE-felirat és hasonlók. Lássuk be, ezekre a kiegészítőkre úgy találnak a párok, hogy a neten szembejön velük. Ami annyit jelent, hogy a végeredmény nem egy egyedi kép lesz, hanem egy már agyoncsépelt téma megörökítése. Ráadásul előfordulhat, hogy a képet szemlélőknek sem az lesz a reakciója, hogy „húúúú de szépek vagytok ezen a képen”, hanem inkább az, hogy „és ezt hol vettétek?”

Mobilfotók

Ha már úgyis profi fotóssal szerződtök az esküvő legszebb pillanatainak megörökítésére, akkor célszerű megkérned a meghívottakat, hogy ne fotózzanak, videózzanak a mobiljaikkal. Kockára tennéd életed Nagy Napján a fényképeid minőségét azzal, hogy belelógnak a mobiltelefonok vagy a mobiltelefont tartó emberek egy-egy templomi vagy tortavágós képbe ? Ugye, hogy nem…

Remélem ezzel a rövid összefoglalóval valamelyest hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy időben ki tudjátok választani a számotokra megfelelő fotóst, és hogy minél jobb fotók készülhessenek az esküvőtökön. Sok boldogságot és szép képeket kívánok !

Szólj hozzá...